Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Hygienické potřeby si běžně hradíme sami. A když ne my, kdo?

V tomto případě už nesoupeříme se starověkým Egyptem nebo Čínou, ale spíše se svou vlastní pohodlností.

Přečteme-li si reakce některých rodičů[1], kteří se ohrazují proti tomu, aby jejich dítě nosilo do školy toaletní papír, kapesníky, příp. papírové utěrky nebo mýdlo, může to vést k zamyšlení v některých souvislostech.

Rozpomenu-li se na svá „školní“ léta, a hovořím s převahou o části sedmdesátých a osmdesátých let 20. stol., pak si vybavím, že v době osmileté školní docházky by se dalo na prstech jedné ruky spočítat, kolikrát jsme se takto společně „sbírali“ a nosili toaletní papír či mýdlo. Nikdy jsme to nedokázali všichni a nakonec se každý zařídil po svém.

Ve třídách bývaly věšáčky na ručníky obvykle v místě, kde se nacházelo umyvadlo. Jako člověk věku již středního si pamatuji ve třídách také ještě plastová nebo smaltovaná umyvadla, kde se ale ruce daly umýt pouze v případě velmi brzkého příchodu do třídy nebo krátce po nabrání vody, protože voda se obvykle používala na stírání tabule. V jejich dosahu se proto velmi často nacházela také houba. Nechci nyní rozebírat čistotu houby, a snad ani té vody, co byla v umyvadlu. Dokonce ani houba se nepoužívala jen na tabuli…  Služba, kterou mívala týdně vždy dvojice žáků, někdy stíhala, někdy nikoliv, a učitelé byli také různé razance, aby lepší úroveň vymáhali. Dle sebe soudím, že se mi očistu rukou dařilo realizovat spíše individuálně a „kolektivní úroveň“ mě tak nějak příliš netrápila. Paní učitelka v první, druhé a třetí třídě (pokaždé jiná) občas připomněla nutnost toaletní papír donést, ale s odstupem doby tento pokyn dodržovala jen mizivá část třídy. Ve vyšších třídách šly tyto potřeby již na vrub jen individuálního zájmu a odhodlání každého.

Poté, co syn nastoupil v roce 2013 do veřejné ZŠ, se situace bohatší o některé „post-moderní“ prvky, opakovala. Přibyl pokyn o papírových utěrkách, kapesnících a mýdlu (nejlépe tekutém). Patřím proto spíše k té části rodičovské veřejnosti, které podobné pokyny vzhledem k dané době a okolnostem zásadně nepobuřují.

Proč? Sleduji některé více objektivní, ale i subjektivní souvislosti:

  • není mi zcela známo, zda mají ZŠ veřejného typu rozpočtovánu položku na tyto potřeby a zda je prostor k jejímu vytvoření, pokud vůbec zákonně existují takové úpravy školských rozpočtů. Jistě, jinak běžné pro každého z nás, např. v podmínkách domácích, že si takové obstaráváme sami. A jinde? Za sebe říkám, že mi proto nikterak nevadí, pokud je např. pobyt v nemocnici spojen se vznikem nároku také na toaletní papír, potřeby osobní hygieny obecně, neboť v domácím režimu bychom si tyto věci pořizovali stejně a tudíž si je také hradili. Z tohoto důvodu tedy je min. na místě vést debatu o pořízení těchto potřeb také ve školách;
  • základní škola není např. jako restaurační zařízení, tedy výdělečný provoz, u kterého se předpokládá, že si své služby cenově zhodnotí a uplatní. Základní vzdělání je u nás veřejně garantováno. Není tudíž prvoplánově nastaveno jako předmět podnikání;
  • zmiňuje-li část pedagogů otázku výchovy v uvedené souvislosti. Říkám ano. Muselo by být ale dosaženo určitého „etalonu“. Tzn., uvědomit si a umět na straně dětí docílit určitého standardu v hygienických návycích a jejich užívání právě v zařízeních kolektivního typu, jakým je např. škola. Že tomu tak v řadě případů není, víme, vědí to pedagogové - a především děti. Apropós, a jdou opravdu všechny děti ze svých rodin do školy s těmito základními hygienickými návyky? Toť otázka!;
  •  užívání těchto základních hygienických potřeb by mělo odpovídat a být nárokováno také v souladu s úrovní nezbytných hygienických standardů v daných zařízeních. A že školní WC a umývárny nejsou tzv. zaručenými místy bezpečí pro zdraví našich dětí, je fakt. Ten lze doložit, navštívíte-li školní zařízení v době během vyučování, v době např. po šesté vyučovací hodině. Prostory školy se často line typická „vůně“, která zesiluje, blížíte-li se k místu, kde jsou právě sanitární zařízení. O vzhledu se nebudu raději detailněji rozepisovat. Možná znáte sami;
  • myslím si proto, že otázky a odpovědi o tom, zda nosit toaletní papír a mýdlo do školy se musejí vést ruku v ruce s tím, jak dalece si také děti (a zřejmě i rodičové) uvědomují jejich odpovídající používání a tudíž nezbytnost. Pedagogové by pak neměli být nijak limitováni v tom, poukázat na nedostatky, jsou-li, a fungovat také jako ti, kdo při nejbližším kontaktu s rodiči na požadavky v tomto směru upozorní a budou vyžadovat spolupráci s rodiči, aby došlo k nápravě;

Nemám v úmyslu jakkoli moralizovat, ani poučovat tam, kde jsme se v zásadě již vystřídali tak nebo tak všichni, ti minulí, a zřejmě i budoucí. Ale jistě by stálo za úvahu dojít k tomu, že součástí vzdělávání, kultury vlastní, ale i prostředí, které sdílíme s ostatními, jsou také návyky, které ulehčí a zcela neznechutí nám všem čas v něm strávený. V tomto případě už nesoupeříme se starověkým Egyptem nebo Čínou, ale spíše se svou vlastní pohodlností.

 

[1] Školy chtějí po dětech i toaletní papír. Je to ubohé, protestují rodiče. Idnes.cz [online] http://liberec.idnes.cz/skola-pomucky-toaletni-papir-mydlo-vychova-krouzek-obed-potreby-phw-/liberec-zpravy.aspx?c=A150918_084541_liberec-zpravy_ddt [cit. 22. 9. 2015]

Autor: Hana Svobodová | úterý 22.9.2015 18:43 | karma článku: 6,78 | přečteno: 554x
  • Další články autora

Hana Svobodová

Nebezpečí určovat, kdo je či není lůza, volbami neskončí. Můžeme se těšit.

V prvé řadě už nyní můžeme říci, že vesnice pro lůzu jechytlavéoznačení, protože jistě neujde pozornosti dokonce i za hranicemi Mostu a jeho okolí. A co si v předvolební době přát víc!

14.8.2018 v 15:03 | Karma: 7,82 | Přečteno: 887x | Diskuse| Politika

Hana Svobodová

Mostecké předvolební kolbiště aneb papír unese hodně

Zřejmě nejen Most, ale i další obce a města se v tomto a pokračujícím období týdnů a měsíců stanou jakýmsi „otevřeným kolbištěm“ pro politické subjekty usilující o voličské hlasy v letošních podzimních komunálních volbách.

8.8.2018 v 16:22 | Karma: 8,07 | Přečteno: 390x | Diskuse| Politika

Hana Svobodová

Víceletá gymnázia: rušit či nerušit?

Problém je ale poněkud složitější. Dovolím si reagovat na některé texty, debaty, s jejichž obsahem se mi podařilo v poslední době na téma víceletých gymnázií, resp. vzdělávání u nás seznámit.

13.2.2018 v 19:49 | Karma: 8,59 | Přečteno: 513x | Diskuse| Společnost

Hana Svobodová

Čapí hnízdo není Freudovým přeřeknutím, to je vizitka polistopadového vývoje u nás

Navzdory zpolitizování, causa Čapí hnízdo jasně spojená s A. Babišem a dalšími sahá do politiky, ba dokonce politiku velmi zasahuje.

11.8.2017 v 17:23 | Karma: 17,97 | Přečteno: 790x | Diskuse| Politika

Hana Svobodová

Branná výchova, ano či ne?

Co si z tohoto předmětu pamatuji? Nemyslím si, že jsme v ní dostávali nějak výjimečné dávky o vlastenectví, neučili se o revolučních včerejšcích, a už vůbec ne o zítřcích.

10.7.2017 v 20:06 | Karma: 8,93 | Přečteno: 301x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Finský vládní poslanec se opil a vystřelil. Ponese následky, vzkázala šéfka strany

27. dubna 2024  14:23

Finský poslanec z krajně pravicové Strany Finů, která je součástí nynější vlády, se v pátek zapletl...

Pro mírové rozhovory s Ukrajinou nejsou důvody, řekl Kreml. Jednat odmítá i Kyjev

27. dubna 2024  11:45,  aktualizováno  12:14

V současné době neexistují důvody pro mírové rozhovory mezi Ruskem a Ukrajinou, protože Kyjev...

KOMENTÁŘ: Jako figurky na šachovnici StB. Akce Skaut byla obří past na odboj

27. dubna 2024

Premium Odboj, nebo provokace? Před pětasedmdesáti lety, v dubnu roku 1949, vrcholila u nás akce Skaut,...

Sociální nůžky se rozevírají. Češi chudnou, ač pracují, říká antropoložka

27. dubna 2024

Minimální důstojná mzda pro rok 2023 činila 45 573 korun hrubého, vypočítala Platforma pro...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 67
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 541x
Člověk s názory na svět, na nichž trpělivě pracuji a konfrontuji je s jinými. S ochotou přiznat, že se mýlím. Čtu téměř vše. Nikoliv za každou cenu se přidávám k houfu, i když to může být v daný moment výhodné. Pragmatismus však ctím jako názor i školu, která dala světu podněty, jak v něm za určitých okolností přežít.

Seznam rubrik