Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Do miliardy můžeme být podvodníky skoro každý. Prezident to sleduje až od miliardy nahoru.

A tak pokud Václav Klaus – dnes jediný a „skutečný vlastenec“ dokonce za hranicemi českými, u souseda v „Germánii“, podporuje populistickou stranu Alternativa pro Německo (AfD), Zeman zase rozkládá ČSSD, ...

Že pan prezident se těší významné popularitě veřejnosti, jistě není pochyb. Např. průzkumy CVVM z ledna 2016 hovoří o tom, že jako autorita u občanů působí „spíše dobře“ nad 50 %. „Proti gustu, žádný dišputát“, řeklo by se. Já osobně si myslím, že každý v tak významné funkci, byť přímo volené, by neměl zneužívat svého úřadu v případě vyjádření, jednání a chování, které činí po svém zvolení, tedy, kdy už má „své jisté“, a myslel si např. „to jsem to zmanažeroval“. Tedy, ona o takové volbě smýšlí i většina, většina těch, co podobný typ volila, v případě Zemana taky. Po volbách pak říkáme, jak nás ti (ten) nebo (onen) zklamali, abychom jim potom opět dali svůj hlas, protože alternativa vlastně nebyla.

Pan prezident, resp. Miloš Zeman už v 90. letech 20. stol., a to ani po přečtení inkriminovaného článku Prognostika a přestavba v Technickém magazínu ze srpna 1989, kdy svůj kariérní postup teprve začínal, ve mně sice mnoho důvěry a autority nevzbuzoval, ale v porovnání s příp. zvolením v r. 2003 prezidentem, o čemž se také rozhodovalo v r. 2003 v „Politických 9“, tedy v sídle ÚV KSČM v porovnání s V. Klausem, tu přeci jen některé „naděje“ byly. Bohužel volba prezidenta v r. 2003 dopadla, jak dopadla. Pan tehdy předseda KSČM Grebeníček se ocitl v blízkosti pana nově zvoleného prezidenta V. Klause na balkóně mezi ostatními „demokraty“ a problém státotvornosti KSČM byl skoro vyřešen. Až později mi došlo, proč se „soudruzi“ v Politických 9 tolik bránili myšlence podpořit Zemana, nikoliv Klause. Šlo přeci o to, neposílit přeci příliš ČSSD s premiérem Špidlou na čele. Nakonec proto podpořili Klause. Jednak byl Klaus více „zpochybnitelnou“ personou (a to se ví a jedná se s ním v tomto duchu dodnes) a bylo jej možné skoro pokaždé „srazit k zemi léty privatizačními“, mj. dodnes to KSČM vydrželo namísto vlastního programu. Nejdříve hovořila v mld., posléze biliónech „ukradených“ peněz z privatizace. K emocím „věřících“ to stačí, soudu tento populismus sotva bude stačit. Pravda, ale je taková, že jeden z aktérů lét devadesátých, Andrej Babiš, je nyní ve vládě. Jeho hnutí ANO „oblbuje“ část českého národa, zbytku to prý nevadí, ale financuje jen část těch, co jsou pro něj nějak „užiteční“. Nevím, zda jsou to např. pánové Schwarz či Vozka od Mostu, nebo paní MUDr. Dernerová (tamtéž), každý z nich ale sám „o sobě, v sobě a pro sebe“ si to už zkusili a nemyslím si, že by chtěli opustit své posty, pokud by nebyli zaštiťováni právě někým podobným, jako je pan Babiš.

A tak pokud Václav Klaus – dnes jediný a „skutečný vlastenec“ dokonce za hranicemi českými, u souseda v „Germánii“, podporuje populistickou stranu Alternativa pro Německo (AfD), Zeman zase rozkládá ČSSD, Babiše by viděl „kapitalisticky“ jako východisko dalšího kulturně morálního úpadku této země, KSČM – nebude-li moc drahá, a to nebude – bude moci zvýšit počet svých hejtmanství po nadcházejících krajských volbách. Jeden či dva posty by se ještě snesly. K veselé notě národa to prý bude takto stačit.

Protože na voličstvu záleží do té míry, aby věřilo tomu, co říká pan prezident a ten říká: ´´"Představa, že sleduji kauzu Čapí hnízdo, Drozdí hnízdo, Kukaččí hnízdo a podobně, je naprosto nadsazená, já se zabývám pouze věcmi, které mají hodnotu přesahující miliardu korun. Na Čapí hnízdo mi nezbývá čas," prohlásil prezident.´´[1]

A tak zatímco Klaus v 90. letech „svého Koženého“ neuhájil, Zeman v případě Babiše sází na krátkou paměť národa, autoritu, s jakou ovlivňuje část svého voličstva z přímé volby a dává mu přitom návod, jak postupovat, protože ví, že většina z jeho voličů sotva dosáhne na sumu do miliardy, natožpak přesáhne miliardu. Ale počítá s tím, že od něj to voličstvo tak nějak snáze spolkne. No, nevím, pane prezidente, všichni asi ne. Problém je ten, že Babiše možná uhájíte. Jenže, co s tím systémem, kde má tohle fungovat a dokonce vypadat, že je jiné než od Kalouska, Nečase a spol. Okamura už se okoukal a Konvička se nejeví býti do

 

[1] Nejlepší Babišův nápad, největší problém. Čapí hnízdo v otázkách a odpovědích. Zprávy.aktualne.cz [online]. Dostupné: http://zpravy.aktualne.cz/domaci/otazky-a-odpovedi-kolem-capiho-hnizda/r~82db569ce6c711e5a0ca0025900fea04/ [cit. 13. 03. 2016]

Autor: Hana Svobodová | neděle 13.3.2016 18:16 | karma článku: 15,41 | přečteno: 400x
  • Další články autora

Hana Svobodová

Nebezpečí určovat, kdo je či není lůza, volbami neskončí. Můžeme se těšit.

V prvé řadě už nyní můžeme říci, že vesnice pro lůzu jechytlavéoznačení, protože jistě neujde pozornosti dokonce i za hranicemi Mostu a jeho okolí. A co si v předvolební době přát víc!

14.8.2018 v 15:03 | Karma: 7,82 | Přečteno: 887x | Diskuse| Politika

Hana Svobodová

Mostecké předvolební kolbiště aneb papír unese hodně

Zřejmě nejen Most, ale i další obce a města se v tomto a pokračujícím období týdnů a měsíců stanou jakýmsi „otevřeným kolbištěm“ pro politické subjekty usilující o voličské hlasy v letošních podzimních komunálních volbách.

8.8.2018 v 16:22 | Karma: 8,07 | Přečteno: 390x | Diskuse| Politika

Hana Svobodová

Víceletá gymnázia: rušit či nerušit?

Problém je ale poněkud složitější. Dovolím si reagovat na některé texty, debaty, s jejichž obsahem se mi podařilo v poslední době na téma víceletých gymnázií, resp. vzdělávání u nás seznámit.

13.2.2018 v 19:49 | Karma: 8,59 | Přečteno: 513x | Diskuse| Společnost

Hana Svobodová

Čapí hnízdo není Freudovým přeřeknutím, to je vizitka polistopadového vývoje u nás

Navzdory zpolitizování, causa Čapí hnízdo jasně spojená s A. Babišem a dalšími sahá do politiky, ba dokonce politiku velmi zasahuje.

11.8.2017 v 17:23 | Karma: 17,97 | Přečteno: 790x | Diskuse| Politika

Hana Svobodová

Branná výchova, ano či ne?

Co si z tohoto předmětu pamatuji? Nemyslím si, že jsme v ní dostávali nějak výjimečné dávky o vlastenectví, neučili se o revolučních včerejšcích, a už vůbec ne o zítřcích.

10.7.2017 v 20:06 | Karma: 8,93 | Přečteno: 301x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Bystroň tvrdí, že balíčky od Ruska nedostal. Stěžuje si, že se stal obětí kampaně

27. dubna 2024  9:12,  aktualizováno  9:25

Poslanec Alternativy pro Německo (AfD) Petr Bystroň se ohradil proti článku magazínu Der Spiegel,...

Kanada přispěje české iniciativě na dělostřeleckou munici. Přidá i na drony

27. dubna 2024  8:55

Kanada poskytne další peníze na ukrajinskou výrobu dronů a na českou iniciativu, jejímž cílem je...

Rusové v noci ničili ukrajinskou infrastrukturu, znovu útočili i na Charkov

27. dubna 2024  8:05

Sledujeme online Rusko v noci na sobotu zaútočilo na energetickou strukturu Ukrajiny. Ve třech oblastech poškodili...

V Česku přibývá nakažených malárií, nemoc si lidé vozí z dovolené

27. dubna 2024  7:29

Po útlumu v době covidu-19 opět roste počet Čechů, kteří se v zahraničí nakazili malárií. Loni jich...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 67
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 541x
Člověk s názory na svět, na nichž trpělivě pracuji a konfrontuji je s jinými. S ochotou přiznat, že se mýlím. Čtu téměř vše. Nikoliv za každou cenu se přidávám k houfu, i když to může být v daný moment výhodné. Pragmatismus však ctím jako názor i školu, která dala světu podněty, jak v něm za určitých okolností přežít.

Seznam rubrik