Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

„Hlavně se neposrat“? Lépe to ani nazvat nešlo.

Ono vyjádření vlastně říká, že se stačí "neposrat" a projde takovým politikům nakonec všechno, nebo skoro všechno.

Nakonec to na sebe naši politici "vykecaj". A nejde jen o název páně Topolánkovy knihy (zdroj: http://echo24.cz/a/i4mWT/topolanek-naznacil-korupci-pri-volbe-klause-bude-se-vysetrovat), který by mohl některé iritovat, jako spíš o smutné poselství o významu politiky, dále směrem k občanům, jejich smýšlení o ní, o nich, i vlastní spoluúčasti. Právě pro význam podobných poselství o politice a lidech v ní to považuji za problematické až smutné, kam až se dá zajít, a nepochybuji přitom, že jsou další pokračovatele.

Ono vyjádření vlastně říká, že se stačí "neposrat" a projde takovým politikům nakonec všechno, nebo skoro všechno. U nás to prošlo a prochází politikům zprava doleva, nejen v souvislosti s poslední volbou Klause prezidentem v r. 2008. Přesto se tito pánové a dámy vzájemně vyzývají, ujišťují, komu a jak měřit, či jak být ke komu velkorysý. Politika se tak stává posléze něčím, od čeho se běžný občan raději odtáhne, volí, aby to měl "za sebou", často ze stereotypu po 4 letech a výš, není-li to "skalní volič" některé právě z etablovaných stran, které nám podobné persony, v nemalých dávkách a stále dokola nabízejí s tím, že právě tohle jsou už konečně ti lepší.

Tvrzení, že i "politici jsou jenom lidé", zní v této souvislosti skoro jako pokus odnaučit je žmoulat si pověstný palec nebo dudlík. A ti, co se jim nepovede udržet se mezi výše "nejlepšími", jsou vystřídání těmi "všeho-schopnějšími", co snad dudlík jakoby nikdy nepoužívali a hnedle sáhli po láhvi něčeho tvrdšího. Pravda, na některé méně "udržitelné" v patrech moci čeká posléze nějaké to vyznamenání za zásluhy. Ta praxe se u nás začala zejména v poslední době Zemanova panování rozjíždět docela bujaře.

Co se týká páně Topolánkovy působnosti v politice, byla svého času v KSČM hodnocena jako "velmi podivná, dokonce snad pochybná", vzhledem prý k rodinnému zázemí, z něhož vyšel a měl být za svých studií odhodlaným aktivistou předlistopadových společenských struktur, byť jen na úrovni mládeže, do KSČ to "nestihl" a do ODS po listopadu 1989 směřovali skoro všichni, kdo chtěli kariérně poskočit. KSČ prostě své zálohy připravovala dobře a po listopadu 1989 si toho část z nich byla vědoma - někteří nevědomě, ba dokonce podvědomě. Dodnes se tyto vazby zohledňují. Např. při volbě Klause prezidentem. A ten zvolen nakonec byl. O tom by mohli někteří stále dnes nejvyšší funkcionáři KSČM vyprávět. Možná si část z nich vzpomene na opakující se záběry předsedy KSČM Filipa a tehdy předsedy poslaneckého klubu ODS Tluchoře, kterak urputně dohadují postup volby, na poněkud "zábavné" usnesení tzv. do půlnoci a po půlnoci o postupu k volbě prezidenta od poslaneckého klubu KSČM. Do půlnoci neměla KSČM stavět svého kandidáta, po půlnoci pak měla podpořit toho, na němž zapanuje shoda mezi kluby. Podmínka, s níž tehdy KSČM vyšla na "světlo bóží", bylo např. odmítnutí církevních restitucí, a k vyjednávání byl rozhodnut sám od KSČM "okopávaný" předseda Zelených M. Bursík. Byl však striktně odmítnut. Již obdržená nabídka byla zřejmě vyšší...

Ráno bylo vše jinak a do dějin poslední nepřímé volby - V. Klause - vstoupila KSČM navržená Jana Bobošíková, které nebylo proti mysli kandidovat za kohokoliv, právě se ale hlásila o "své" KSČM, a to se neodmítá. Přitom návrh poslaneckého klubu KSČM na J. Bobošíkovou byl proti zmíněnému usnesení VV ÚV KSČM "do půlnoci a po půlnoci", které jasně říkalo - KSČM svého kandidáta nenavrhne. Svou kandidaturu J. Bobošíková později odůvodnila, mj. na dotaz V. Moravce, tím, že šlo o to, "aby byl zvolen V. Klaus". Svou mediální přitažlivost také pro zraky, rozhodování a hlavně přijetí svého kandidování zejména z řad členstva KSČM umocnila např. rudě laděným oblečkem, kráčející po boku předsedy poslaneckého klubu KSČM P. Kováčika. Rovněž tak byly následně odloženy pokusy o uplácení některých senátorů. Úspěch se např. zřejmě dostavil u senátora Bartáka, který "ochořel" a potřebná 141 jednička pro volbu V. Klause prezidentem ČR byla na světě.

Tanečky kolem poslankyně za Zelené paní Zubové byly téměř jako z jakéhosi politického thrilleru se zahraniční účastí, který v našich podmínkách čeká teprve na zfilmování. Pan Topolánek ostatně už přibližný scénář "nahodil".

Důsledky opakovaného zvolení V. Klause prezidentem zažíváme dodnes. Jedním z nich je i současné "panování" M. Zemana na Hradě, byť vzniklé již přímou volbou, přesto za také - v českých poměrech - nemalé asistence finančních prostředků tekoucích z vlivných, "podivných" i podnikatelsky se tvářících kruhů, včetně zahraničních.

Že se politici čas od času pouští do "vyprávění", do jakého se pustil např. M. Topolánek, není nic nového pod sluncem. Je to taková "neuróza po freudovsku", tedy už tradice. Prostě ukázat, co všechno dotyčný mohl, dělal a za co by mu i dnes měli být někteří vděčni. Prezident Klaus jistě taky.

M. Topolánek dnes již není v řadách ODS, nedávno mělo jeho členství zaniknout. Ne, že by mu tolik ležel na srdci osud ODS, spíš už ODS tolik k moci ani podobnými praktikami netáhne. Dnes je v kursu jiný hráč, kterým je A. Babiš se svým "politickým krytím" za ANO, a ne že bychom opět nebyli svědky podobných manévrů jako např. právě za Klause. O těch kolem Zemana slyšíme a dozajista ještě uslyšíme. Ono "Bratrstvo kočičí pracky", které ale spolehlivě překonává to zmíněné v Rychlých šípech, nás na svou další velkou tragikomedii teprve připravuje.

Autor: Hana Svobodová | neděle 5.6.2016 9:12 | karma článku: 20,82 | přečteno: 1410x
  • Další články autora

Hana Svobodová

Nebezpečí určovat, kdo je či není lůza, volbami neskončí. Můžeme se těšit.

V prvé řadě už nyní můžeme říci, že vesnice pro lůzu jechytlavéoznačení, protože jistě neujde pozornosti dokonce i za hranicemi Mostu a jeho okolí. A co si v předvolební době přát víc!

14.8.2018 v 15:03 | Karma: 7,82 | Přečteno: 887x | Diskuse| Politika

Hana Svobodová

Mostecké předvolební kolbiště aneb papír unese hodně

Zřejmě nejen Most, ale i další obce a města se v tomto a pokračujícím období týdnů a měsíců stanou jakýmsi „otevřeným kolbištěm“ pro politické subjekty usilující o voličské hlasy v letošních podzimních komunálních volbách.

8.8.2018 v 16:22 | Karma: 8,07 | Přečteno: 390x | Diskuse| Politika

Hana Svobodová

Víceletá gymnázia: rušit či nerušit?

Problém je ale poněkud složitější. Dovolím si reagovat na některé texty, debaty, s jejichž obsahem se mi podařilo v poslední době na téma víceletých gymnázií, resp. vzdělávání u nás seznámit.

13.2.2018 v 19:49 | Karma: 8,59 | Přečteno: 513x | Diskuse| Společnost

Hana Svobodová

Čapí hnízdo není Freudovým přeřeknutím, to je vizitka polistopadového vývoje u nás

Navzdory zpolitizování, causa Čapí hnízdo jasně spojená s A. Babišem a dalšími sahá do politiky, ba dokonce politiku velmi zasahuje.

11.8.2017 v 17:23 | Karma: 17,97 | Přečteno: 790x | Diskuse| Politika

Hana Svobodová

Branná výchova, ano či ne?

Co si z tohoto předmětu pamatuji? Nemyslím si, že jsme v ní dostávali nějak výjimečné dávky o vlastenectví, neučili se o revolučních včerejšcích, a už vůbec ne o zítřcích.

10.7.2017 v 20:06 | Karma: 8,93 | Přečteno: 301x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Svědci mluvili až příliš, soud s Weinsteinem se zopakuje. Z vězení však nevyjde

25. dubna 2024  15:46,  aktualizováno  16:12

Aktualizujeme Newyorský odvolací soud ve čtvrtek zrušil odsouzení někdejšího hollywoodského producenta Harveyho...

V plaveckém bazénu v Řepích utonul muž, nejspíš měl zdravotní problém

25. dubna 2024  16:09

Ve veřejném plaveckém bazénu v pražských Řepích ve čtvrtek utonul přibližně sedmdesátiletý muž....

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla Rakušanovi matka oběti

25. dubna 2024  16:02

Aktualizujeme Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

Pořadatelka nahé párty dostala v Rusku pokutu, provinila se kritikou války

25. dubna 2024  15:14

Moskevský soud ve čtvrtek uložil pokutu 50 tisíc rublů (asi 12 750 korun) televizní moderátorce a...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 67
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 541x
Člověk s názory na svět, na nichž trpělivě pracuji a konfrontuji je s jinými. S ochotou přiznat, že se mýlím. Čtu téměř vše. Nikoliv za každou cenu se přidávám k houfu, i když to může být v daný moment výhodné. Pragmatismus však ctím jako názor i školu, která dala světu podněty, jak v něm za určitých okolností přežít.

Seznam rubrik