Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Korektnost nebo pazourek v souvislostech Trumpova prezidentování

Svého času to byl Václav Klaus, ex-prezident, který vyhlásil „válku“ politické korektnosti. Pravda, na korektnosti jsou založeny také sociální vztahy obecně. Pokud by tomu tak nebylo, kde by bylo např. opětovné zvolení V. Klause

Svého času to byl Václav Klaus, ex-prezident, který vyhlásil „válku“ politické korektnosti. Pravda, na korektnosti jsou založeny také sociální vztahy obecně. Pokud by tomu tak nebylo, kde by bylo např. opětovné zvolení V. Klause (třeba právě ze strany KSČM…) prezidentem? Konec konců řídit se vztahovou korektností se stalo součástí určitého sociálního normativu, který si udělal místo v našem myšlení, a některým dokonce ráčil vstoupit i do skutků, jimiž se zachraňujeme. Dokonce je ctíme a často také vyžadujeme. V opačných případech se cítíme ublíženi a spíláme těm druhým, ba co víc, začneme korektnosti vyhlašovat válku. Jeví se to proto více než nelogické, až nečestné vyhlašovat korektnosti válku. Ani pragmatismus, kterému je často neprávem přičítáno, že z nás činí ochotné přisluhovače čehokoliv (nejlépe, když košile nám i kabát zachová), vyžaduje korektnost, abychom poznali, kam vlastně můžeme zajít. Dokonce i svoboda staví na korektnosti těch druhých.

Americký novinář Cunnigham ve své článku napsal: „Nechápejte mě zle, nový prezident není špatný člověk. Není sadistou, ale je to ten druh chlapa, který vás podvede při koupi ojetého auta, odmítne v tramvaji pustit sednout stařenku nebo se vysměje obéznímu dítěti ve školce - to všechno proto, že může. Jeho nepředvídatelnost vyvěrá z jeho potřeby opakovaně zakrývat předchozí lži a odmítnutí přiznat porážku či chybu.“[1] Reagoval tak na inauguraci zvoleného D. Trumpa za 45. prezidenta USA.

Volba Trumpa jitřila emoce před jeho zvolením, a bude tomu zřejmě i dále. Jak situaci nejen doma, ale především na globální politické scéně zvládnout či dokonce zlepšit tak, aby výsledkem nebyl jen další propad již tak velmi křehké rovnováhy, jak balancovat „mezi vejci“ v případě, že Trump[2] sotva změní sociální patřičnost k vlastní vyšší třídě, i přes všechna velká a ještě větší slova o politické a lidské nekorektnosti proti migrantům a že bude pomáhat „domácím“ Američanům přetavit jejich nespokojenost, zejména na úrovni zástupců nižší a nižší střední třídy. Právě jeho vyšší třída kdysi stavěla a staví popularitu na rodinném původu, a jíž tzv.  bobos ("bourgeois bohemians") ze 70. let 20. stol. překonala svými znalostmi a snad i úsilím světícím cíle. A např. hippies přestalo být sprostým slovem a začalo mít konkrétní sociální obsah… Jenže únava materiálu, tedy i toho živého, není něčím proti korektnosti, naopak. Většina z nás čas od času potřebuje „nakopnout“. Má-li tu moc alternativa společenských změn, ta vyvolávaná Trumpem a stavěná na nové „mexické“ zdi není alternativou, ale překážkou. A to nejen politické korektnosti, ale především té lidské, vztahové. Nesnášenlivost totiž ještě nikomu válku nevyhrála, a už vůbec nenastolila mír. A právě mír je výsledkem korektnosti, jinak by pěstní klín, pazourek či kyj byly jen symbolem lidské emancipace, ale stále ještě bludným kruhem jejího dalšího snažení.

[1] Chlap, jenž vás podvede při nákupu ojetého auta. Archiv.ihned.cz [online]. Dostupné: http://archiv.ihned.cz/c1-65592930-chlap-jenz-vas-podvede-pri-nakupu-ojeteho-auta?utm_source=Newsletter+-+N%C3%A1zory+HN&utm_campaign=5d63583072-EMAIL_CAMPAIGN_2017_01_20&utm_medium=email&utm_term=0_6da85b8069-5d63583072-235051445 [cit. 20. 1. 2017]

[2] Sám Trump pochází z rodiny německých přistěhovalců a soukromovlastnicky posilujících předurčenost dalšího Trumpova směřování

Autor: Hana Svobodová | pátek 20.1.2017 15:54 | karma článku: 9,12 | přečteno: 256x
  • Další články autora

Hana Svobodová

Nebezpečí určovat, kdo je či není lůza, volbami neskončí. Můžeme se těšit.

V prvé řadě už nyní můžeme říci, že vesnice pro lůzu jechytlavéoznačení, protože jistě neujde pozornosti dokonce i za hranicemi Mostu a jeho okolí. A co si v předvolební době přát víc!

14.8.2018 v 15:03 | Karma: 7,82 | Přečteno: 887x | Diskuse| Politika

Hana Svobodová

Mostecké předvolební kolbiště aneb papír unese hodně

Zřejmě nejen Most, ale i další obce a města se v tomto a pokračujícím období týdnů a měsíců stanou jakýmsi „otevřeným kolbištěm“ pro politické subjekty usilující o voličské hlasy v letošních podzimních komunálních volbách.

8.8.2018 v 16:22 | Karma: 8,07 | Přečteno: 390x | Diskuse| Politika

Hana Svobodová

Víceletá gymnázia: rušit či nerušit?

Problém je ale poněkud složitější. Dovolím si reagovat na některé texty, debaty, s jejichž obsahem se mi podařilo v poslední době na téma víceletých gymnázií, resp. vzdělávání u nás seznámit.

13.2.2018 v 19:49 | Karma: 8,59 | Přečteno: 513x | Diskuse| Společnost

Hana Svobodová

Čapí hnízdo není Freudovým přeřeknutím, to je vizitka polistopadového vývoje u nás

Navzdory zpolitizování, causa Čapí hnízdo jasně spojená s A. Babišem a dalšími sahá do politiky, ba dokonce politiku velmi zasahuje.

11.8.2017 v 17:23 | Karma: 17,97 | Přečteno: 790x | Diskuse| Politika

Hana Svobodová

Branná výchova, ano či ne?

Co si z tohoto předmětu pamatuji? Nemyslím si, že jsme v ní dostávali nějak výjimečné dávky o vlastenectví, neučili se o revolučních včerejšcích, a už vůbec ne o zítřcích.

10.7.2017 v 20:06 | Karma: 8,93 | Přečteno: 301x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Pád zhýralého náměstka otřásl Moskvou. Pod Šojguem se houpe židle

25. dubna 2024

Premium Ruskou politickou scénu rozvířil největší korupční skandál od začátku války. Zatčení náměstka...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  19:40

Nejvyšší soud USA se poprvé zabývá otázkou, zda mají bývalí prezidenti absolutní imunitu vůči...

Trvalo to měsíc. Baltimore otevřel kanál pro lodě uvězněné po zřícení mostu

25. dubna 2024  19:34

Měsíc po zřícení přístavního mostu proplula nově otevřeným plavebním kanálem v Baltimoru první loď....

Chcete peníze? Máme otázky! Jourová jménem Bruselu griluje Ficovu vládu

25. dubna 2024  19:25

Nikdo si nepřeje, aby Slovensko přišlo o peníze z evropských fondů, řekla ve čtvrtek...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 67
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 541x
Člověk s názory na svět, na nichž trpělivě pracuji a konfrontuji je s jinými. S ochotou přiznat, že se mýlím. Čtu téměř vše. Nikoliv za každou cenu se přidávám k houfu, i když to může být v daný moment výhodné. Pragmatismus však ctím jako názor i školu, která dala světu podněty, jak v něm za určitých okolností přežít.

Seznam rubrik