Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

S mýdlem na Hrad

Nemusíte patřit k „Pražské kavárně“, a stejně tam nakonec patřit budete, protože vás třeba odpuzují hradní eskapády např. prezidentova okolí. A konec konců každý někam patří.

Napadlo mě po přečtení Mýdlo na Hradě - co a proč dělám (zdroj: http://blog.aktualne.cz/blogy/petr-horky.php?itemid=29524#utm_source=Aktu%C3%A1ln%C4%9B.cz&utm_campaign=07f3c49a85-EMAIL_CAMPAIGN_2017_07_06&utm_medium=email&utm_term=0_c33596a86b-07f3c49a85-235105869 ). Svým způsobem má autor textu a iniciativy moje sympatie. Je to svého druhu pokus o jakousi „očistnou katarzi“ toho, co se v řadě případů a jejich souvislostí děje na Hradě. Nemusíte patřit k „Pražské kavárně“, a stejně tam nakonec patřit budete, protože vás třeba odpuzují hradní eskapády např. prezidentova okolí. A konec konců každý někam patří.

Na hradech se slavilo skoro vždy. Snad s výjimkou období, kdy byly dobývány. A i tyhle vynucené přestávky byly posléze vystřídány bujarým veselím z vítězství.

Když se blíže zamyslím nad „Mýdlem na Hradě“, připomeneme mi v jistém smyslu gándhíovské snažení o „odporu nikoliv násilím“. Ukazuje se totiž, že „třídní boj“ má v 21. století opravdu různé podoby. Kromě objektivních kritérií ve vývoji každé společnosti a svárů v nich, které mají ekonomicko-sociální kontext a ústí např. v politickou podobu odporu různého charakteru s výsledkem revolučních změn či naopak upevnění stávajících režimů, jsou ve hře politických aktérů na různých úrovních moci i kritéria subjektivní. Mám na mysli prezidenta Zemana a jeho nejbližší okolí. Ne že by souzněl s nějakou „revoluční změnou“, o nichž se může komukoli zleva doprav (a naopak) zdát nebo se domnívat, spíš se více a více projasňuje, co se týká mocenských pozic a vlivu oligarchů nejrůznějšího typu, jejich poskoků a těch, co se přiživí za každého režimu. Určitou zástěrkou tu slouží tolik zprofanovaná přímá volba, z níž v r. 2013 vzešel M. Zeman. Nemyslím si ale, že na vině je přímá volba, která by měla být něčím nehodným demokratického politického systému. Jenže tahle naše přímá volba jakoby předvedla ve vší nahotě, že jsme nezvolili „prezidentem zemana“, ale dali spíše zelenou všem těm neřešeným a dlouhodobě zadržovaným neurózám z let devadesátých, do nichž tak hbitě vklouzly tzv. předlistopadové kádry, zejména ke konci 80. let 20. stol., čekajících na svůj čas, a těm, kteří jim budou věrně sloužit, protože dokáží přežít jen v jejich stínu, pravda, za nemalý obolus. Exekutor, kancléř, či tiskový mluvčí… A tak se např. ozývají od některých poslaneckých kandidátů stále zřetelněji, že „lepší, než Zeman prostě není“ či „KSČM by měla podpořit kandidaturu Zemana“. Takto mladický hlas ze západních Čech je jistě slovem do pranice! Přeci jen z tandemu Zeman – Klaus je prvně jmenovaný skoro levicový, což v případě Klause mohlo být snad v utajení nebo na balkónu s p. Grebeníčkem.

A snad ještě jeden aspekt naší přímé volby v kontextu třídního boje. Kromě jakéhosi „omývání nohou“ různých kádrů, dnes pravda již poněkud věkem sešlých, se tu do hry na moc příští dostávají někteří, co se – podobně, jak se to tradovalo v případě H. Kohla – léty sezení v buržoazně „zahnívající“ parlamentní demokracii pasovali do role jakéhosi svědomí národa, které se tak nějak lehce přehouplo přes minulost v. r. páchanou, a myslí už jen na současnost a na budoucnost. To vše obohaceno A. Babišem, který kromě Čapího hnízda a EET nabízí národu „neotřelý pohled“ pohled na polistopadový vývoj agenturou „alá Špígl“, což byl deník, který nás sytil v letech devadesátých jakýmsi rádoby pravdivým obrazem o listopadu 89.

Ale dobře. Až se příp. odehraje to „Mýdlo na Hradě“ stálo by za to uvažovat o možnostech „s mýdlem na Hrad“.

Autor: Hana Svobodová | pátek 7.7.2017 10:44 | karma článku: 11,23 | přečteno: 424x
  • Další články autora

Hana Svobodová

Nebezpečí určovat, kdo je či není lůza, volbami neskončí. Můžeme se těšit.

V prvé řadě už nyní můžeme říci, že vesnice pro lůzu jechytlavéoznačení, protože jistě neujde pozornosti dokonce i za hranicemi Mostu a jeho okolí. A co si v předvolební době přát víc!

14.8.2018 v 15:03 | Karma: 7,82 | Přečteno: 887x | Diskuse| Politika

Hana Svobodová

Mostecké předvolební kolbiště aneb papír unese hodně

Zřejmě nejen Most, ale i další obce a města se v tomto a pokračujícím období týdnů a měsíců stanou jakýmsi „otevřeným kolbištěm“ pro politické subjekty usilující o voličské hlasy v letošních podzimních komunálních volbách.

8.8.2018 v 16:22 | Karma: 8,07 | Přečteno: 390x | Diskuse| Politika

Hana Svobodová

Víceletá gymnázia: rušit či nerušit?

Problém je ale poněkud složitější. Dovolím si reagovat na některé texty, debaty, s jejichž obsahem se mi podařilo v poslední době na téma víceletých gymnázií, resp. vzdělávání u nás seznámit.

13.2.2018 v 19:49 | Karma: 8,59 | Přečteno: 513x | Diskuse| Společnost

Hana Svobodová

Čapí hnízdo není Freudovým přeřeknutím, to je vizitka polistopadového vývoje u nás

Navzdory zpolitizování, causa Čapí hnízdo jasně spojená s A. Babišem a dalšími sahá do politiky, ba dokonce politiku velmi zasahuje.

11.8.2017 v 17:23 | Karma: 17,97 | Přečteno: 790x | Diskuse| Politika

Hana Svobodová

Branná výchova, ano či ne?

Co si z tohoto předmětu pamatuji? Nemyslím si, že jsme v ní dostávali nějak výjimečné dávky o vlastenectví, neučili se o revolučních včerejšcích, a už vůbec ne o zítřcích.

10.7.2017 v 20:06 | Karma: 8,93 | Přečteno: 301x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Dostával jsem balíčky, ne peníze, řekl Bystroň ke kauze úplatků od Rusů

26. dubna 2024  16:37,  aktualizováno  16:50

Poslanec Alternativy pro Německo (AfD) Petr Bystroň v kauze možných úplatků od proruské sítě řekl v...

Wau, skvělé, úžasné. Podvodníci imitují známé weby, falešné jsou i komentáře

26. dubna 2024  16:39

Internetoví podvodníci zneužívají zavedené značky a snaží se tak z lidí vylákat peníze. Podvrhnuté...

Kontrast v odvodech v Kyjevě a venku je neskutečný, říkají reportéři iDNES.cz

26. dubna 2024  16:04

Podcast Únava vojáků i civilistů na Ukrajině je vysoká, ale stejně tak i morálka. Redaktor Michal Voska a...

Žena nedbala varování své banky, falešným makléřům poslala přes milion

26. dubna 2024  15:57

Podvodníkům naletěla dvaašedesátiletá žena z Jičínska, která nedbala ani upozornění ze své banky,...

  • Počet článků 67
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 541x
Člověk s názory na svět, na nichž trpělivě pracuji a konfrontuji je s jinými. S ochotou přiznat, že se mýlím. Čtu téměř vše. Nikoliv za každou cenu se přidávám k houfu, i když to může být v daný moment výhodné. Pragmatismus však ctím jako názor i školu, která dala světu podněty, jak v něm za určitých okolností přežít.

Seznam rubrik